Starta och driva förskola och skola

Vill du starta förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet i egen regi ska du ansöka om godkännande och rätt till bidrag. Kommunen prövar därefter ansökan och om du bedöms ha förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten godkänns ansökan och verksamheten har rätt till bidrag. Godkännande för grundskola och gymnasieskola söker du hos Skolinspektionen.

Ansökan om godkännande gör du till barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun. Tänk på att göra ansökan i god tid innan verksamheten beräknas starta.

För rätt till godkännande gäller kommunens riktlinjer som används som stöd i ansökningsprocessen.

Kommunen ger ett godkännande om verksamheten uppfyller de krav på kvalitet och säkerhet som ställs på motsvarande offentlig verksamhet. Kommunen ger också bidrag till godkänd verksamhet.

Olika driftsformer

Fristående verksamhet kan bedrivas i flera olika former. Beroende på vilken form du väljer att organisera din verksamhet på finns olika regler för skatt med mera. Tänk också på att du behöver F-skattsedel.

Mer information om regler och skatt hittar du på Skatteverkets webbplats

Verksamhetsformer

Ekonomi

Resursfördelningen till fristående förskolor beräknas på samma grunder som kommunen använder vid fördelning av resurser till den egna verksamheten.

Utifrån vilka barn du har placerade i din verksamhet kommer bidraget betalas ut varje månad. Bidraget ser olika ut beroende på typ av verksamhet samt ålder och omfattning på barn som skrivs in.

Anmäl till miljöförvaltningen

Det räcker inte att du skickar in en ansökan till barn- och utbildningsnämnden för att få starta din förskole- eller skolverksamhet. Du ska till även skicka in en anmälan till miljöförvaltningen för att säkerställa att ventilation, ljudnivåer, hygienrutiner samt ute- och innemiljö uppfyller kraven ur ett hälsoskyddsperspektiv. Om du kommer hantera livsmedel i verksamheten behöver du registrera livsmedelsanläggning. Det krävs också att lokalen där du ska bedriva verksamheten har ett giltigt bygglov för förskola, oavsett om du planerar att bygga en ny lokal eller inte. Det är också viktigt att brandskyddet i lokalen ses över.

Läs mer om livsmedelsanläggningar

Starta fristående grundskola eller gymnasieskola

För att starta grundskola och gymnasieskola, eller utöka en verksamhet ska du ansöka om tillstånd hos Skolinspektionen. Skolinspektionen skickar sedan din ansökan på remiss till kommunen som har möjlighet att yttra sig i ärendet.

Skolinspektionen granskar all skolverksamhet i hela landet för att se att den följer de lagar, regler och läroplaner som finns. Detta sker regelbundet.

Tillstånd (skolinspektionen.se)

Sidan publicerades 3 mars 2025