Kvalitetsarbete

I det systematiska kvalitetsarbetet görs flera olika insatser för att utveckla Mönsterås kommuns förskolor, fritidshem och skolor. Det systematiska kvalitetsarbetet är ständigt pågående.

Ett fungerande systematiskt kvalitetsarbete är en förutsättning och en viktig del av en långsiktig plan för likvärdighet. För att förskolan och skolan ska kunna bli mer likvärdig måste vi ha en god kunskap om vilka skillnader som finns mellan förskolor och skolor, både vad gäller förutsättningar och resultat.

Genom att planera, följa upp, analysera, dokumentera och utveckla utbildningen kan vi skapa och dela kunskap om vad som leder till framgång för eleverna. Det hjälper oss också att rikta insatserna till de verksamheter där de behövs bäst.

Inom barn- och utbildningsförvaltningen sker kvalitetsarbetet på ett strukturerat sätt. Vi har ett årshjul med aktiviteter som vi följer upp och analyserar.

Exempel på vad vi analyserar är:

  • elevfrånvaro
  • elev- och vårdnadshavarenkät
  • anmälningar om kränkande behandling
  • betyg och kunskapsresultat från grundskola

Analyserna görs på alla nivåer i styrkedjan, alternativt av lärare, rektorer och huvudman. Utifrån analyserna tar vi fram utvecklingsområden och riktar insatser till de områden där de behövs bäst. Allt för att öka måluppfyllelsen och likvärdigheten.

Enkäter i för- och grundskolor

Att ställa frågor till elever och vårdnadshavare är ett sätt att ta reda på vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras. Vår elevenkät skickas ut till alla elever varje år. Enkäten som skickas ut till vårdnadshavare görs vartannat år av oss och vartannat år av Skolinspektionen.

Frågorna i de båda enkäterna är likartade för att kunna jämföra mellan olika år.

Även vårdnadshavarna i förskolan får varje år svara på frågor om hur de upplever verksamheten.

Sidan publicerades 3 mars 2025