Elevpraktik, prao
Elevpraktik eller prao är för många elever den första kontakten med arbetslivet. Det är en chans för eleven få en inblick i vad ett arbete eller förenings- och kulturliv innebär. Samtidigt som eleven får testa sina intressen, egenskaper och förmågor i praktiken.
I Mönsterås kommun har elever som går i årskurs 8 och 9 en praovecka per läsår. Praktikveckorna för årskurs 8 är under vårterminen och för årskurs 9 under höstterminen.
Skolans uppdrag är att rusta eleverna för framtiden och skapa förutsättningar för att de ska kunna skaffa sig de kunskaper och kompetenser som de behöver i sitt framtida arbetsliv. Den praktiska arbetslivsorienteringen är numera en lagstadgad del i skolans arbete där eleverna ska ges möjlighet till en första kontakt med arbetslivet. Praon är också ett viktigt stöd inför kommande gymnasieval.
För dig som är elev
-
Att välja praktikplats
Ibland är det svårt att välja praktikplats, det kan vara många val eller inte tillräckligt många. Skolans studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig som elev att hitta praktikplats.
Praktikplatsen i årskurs 8 riktar sig till offentlig sektor. Det innebär att du praktiserar under fem dagar i en verksamhet, från omsorg för barn och äldre till administrativa eller ingenjörsuppgifter.
Praktikplatsen i årskurs 9 är fri att välja inriktning och område. Praktiken är under fem dagar på höstterminen. Den kan vara på ett privat företag, förening eller kommunens eller statens verksamhet. Du kan själv hitta en praktikplats eller ta hjälp av studie- och yrkesvägledaren.
-
Sjukdom och frånvaro under praktiken
Om du blir sjuk under tiden du har praktik behöver du och din vårdnadshavare anmäla det både till arbetsplatsen och till skolan. Du anmäler varje dag du är frånvarande, precis som när du går i skolan.
Det är bra att redan första dagen ta reda på vem du ska kontakta på arbetsplatsen om du blir sjuk.
-
Arbetstider och resor
När du är ute på praktik följer du inte skolans tider utan arbetsplatsens. Du får däremot inte börja din arbetsdag före klockan 6 och inte sluta senare än klockan 20.
Behöver du åka buss till och från arbetsplatsen kan du och din handledare eller kontaktperson på arbetsplatsen komma överens om andra tider, så att du kan ta dig fram och tillbaka inom rimliga tider. Om du inte redan har ett busskort behöver du också prata med skolans studie- och yrkesvägledare i god tid innan din praktik börjar. Skolan betalar för resor till och från arbetsplatsen till ett maxbelopp på 400 kronor. Kan du inte använda dig av busskort, får du en utbetalning efter praon.
-
Arbetskläder och lunch
I en del yrken används arbetskläder. Det kan vara skyddskläder eller kläder som passar arbetsuppgifterna. I första hand ska du anpassa din klädsel efter dina arbetsuppgifter. Skyddskläder ska du däremot kunna få låna på arbetsplatsen. Är du osäker är det bra att kolla upp det innan praktiken börjar.
I första hand äter du i din skolas matsal. I andra hand ska du äta lunch i skolmatsalen på en de andra grundskolorna i kommunen. I tredje hand kan du få ersättning med 30 kronor per dag för att du löser lunch själv, genom att till exempel ta med egen mat till praktikplatsen. Prata med skolans studie- och yrkesvägledare innan praktiken börjar för att bestämma hur du ska göra.
Sidan publicerades 4 mars 2025