Musik, scenkonst
I Mönsterås kommun finns ett rikt musikliv och många möjligheter för den som vill vara med och spela eller sjunga. Det finns också många möjligheter att lyssna på musik, bland annat genom föreningar som arrangerar konserter och scenkonst. Den årliga bluesfestivalen är en av de största i sin genre i Sverige.
Lokala musiker och flera musikband sätter sin prägel på kommunen liksom nya musikaliska förmågor som växer fram inom kulturskolan. Välkommen att ta del av kommunens musikliv som deltagare eller åhörare!
Uppleva musik och scenkonst
Mönsterås kommun uppmuntrar, stödjer, ger bidrag och samverkar med föreningar, studieförbund, institutioner, näringar och andra som skapar aktiviteter och arrangemang. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.
Mönsterås Jazz & Kammarmusikförening och Riksteatern Mönsterås är ett par av de föreningar som bidrar till att vi har ett rikt utbud av musik och scenkonst i kommunen.
Du hittar föreningar i föreningsregistret
Aktuella evenemang hittar du i vår evenemangskalender
Vill du agera på scen?
Är du nyfiken på att själv agera på scenen genom att till exempel spela teater, kan du söka information om aktuella studiecirklar genom något av studieförbunden. Där kan man också få hjälp om man vill spela i ett band m.m.
Bluesfestivalen Blues & Roots Festival
Mönsterås bluesfestival har arrangerats sedan 1994 och är ett gott exempel på föreningslivets arrangörskap i Mönsterås. Festivalen har breddats och kallas numera Mönsterås Blues & Roots Festival.
Ett uppbåd av bluesartister uppträder längs Storgatan i Mönsterås centrum för att senare under kvällen flytta inomhus till större scener. Bluesfestivalen är en av de större inom sin genre i Sverige och har dragit många stora utländska artister.
Carl Boberg och Mönsteråssången “O store Gud”
När lugnet infunnit sig efter ett skakande åskväder blev Carl Boberg inspirerad av den vackra utsikten över Mönsteråsviken och satte sin upplevelse på pränt. Carl Boberg från Mönsterås skrev hundratals dikter, naturlyriska lovsånger och psalmer. Många blev tonsatta, men O Store Gud är den sång som verkar vara den mest framförda och spelade över hela världen. Sången skrevs sommaren 1885.
Minnet av Carl Boberg hålls vid liv inte bara genom sången, utan också genom en utställning på Mönsterås bibliotek. Här kan du bland annat lyssna på olika inspelningar av psalmen. O store Gud-sällskapet ansvarar för materialet i utställningen och arrangerar också konserter i Mönsterås kyrka. Många artister har där fått framföra sina tolkningar av psalmen genom åren.
1977 invigdes ett monument över lovsången och dess författare placerat snett mitt emot Strandakyrkan, Kuggåsvägen 1, Mönsterås.
På Mönsterås bibliotek finns flera böcker och artiklar och även en utställning om Carl Boberg och sången ‘O store gud’. En av dem är ‘Då brister själen ut: en bok om Carl Boberg’ från 2010, skriven av Harry Netzell.
Sidan uppdaterad 30 juli 2024