Ett barn går på en stock och håller en vuxen i handen

Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid - SSPF

I Mönsterås kommun samarbetar skola, socialtjänst, polis och fritid förebyggande för en tryggare uppväxt, mot ungdomskriminalitet och för ungdomar i riskzoner. Samverkan kallas för SSPF och riktar sig till barn mellan 10-18 år där det finns oro för att barnet har, eller är i risk att utveckla missbruk eller kriminalitet.

Målet med samverkan är att unga i kommunen ska ha en fungerande skolgång och fritid som är fri från kriminalitet och droger. Det vanligaste är att personal från skola, socialtjänst, polis eller fritidsverksamhet tar initiativ till en SSPF-samverkan för att det finns en oro att barnet, eller ungdomen:

  • använder droger
  • misstänks för, eller har begått brott
  • utsätter sig för risker, rör sig i olämpliga miljöer
  • har en problematisk skolgång, hög skolfrånvaro
  • har ett aggressivt beteende

Förebyggande samverkan

SSPF är i första hand en förebyggande samverkan och kan vara som en vägledning för barnet och stöd till dig som nära vuxen. Exempel på stöd:

  • Stöd till dig som är vårdnadshavare. Det kan handla om samtal gällande bemötande, vägledning och gränser.
  • Stöd till ditt barn. Det kan handla om samtal för att få stöd gällande droger, kriminalitet och/eller kontakten med sina föräldrar.
  • Stöd i skolgången. Det kan upprättas en gemensam planering för studier i och utanför skolan.
  • Samarbete vid brott. Polisen kan hjälpa till att uppmärksamma om ditt barn umgås i riskfyllda miljöer. Polisen bidrar till att synliggöra brott och varningssignaler.
  • Hjälp att hitta en fritidsaktivitet. Det kan handla om att få kontakt med kommunens fritidsgårdar eller en förening.

Så börjar samverkan

En samverkan startas upp när någon i samverkan signalerat ett behov till SSPF-koordinatorn. Signalen kan komma från skolan, en tränare, en myndighetsperson eller av dig som vårdnadshavare. Tillsammans gör samverkan en plan där det framgår vilken oro som finns, vad målen med samverkan är och vilket stöd som erbjuds barnet och familjen. Planen beskriver också vad som ska göras, när det ska göras och vem som är ansvarig.

För att samverkan ska kunna inledas och fungera bra behöver vi ett samtycke på att sekretessen mellan myndigheter och personer i samverkan kan brytas. Är barnet under 15 år skriver du som vårdnadshavare under en samtyckesblankett. Är barnet över 15 år skriver hen själv under samtyckesblanketten.

Sidan publicerades 27 mars 2025