Trygghetsskapande åtgärder efter fler fall av skadegörelse på skolor

2024-10-30

Som vi tidigare informerat om har skadegörelse och eldning förekommit på skolor i kommunen sedan skolstarten. Tillsammans med Polis och räddningstjänst har vi genomfört flera åtgärder i form av dialog, informationsmöten och ökad närvaro för att komma till rätta med problematiken. Nu fortsätter vi med fler trygghetsskapande åtgärder.

Trots den senaste tidens händelser med eldning och skadegörelse bedöms åtgärderna ge positiva effekter. Vi fortsätter med fler trygghetsskapande och förebyggande åtgärder samtidigt som vi arbetar aktivt med att förhindra en upptrappning av händelser.

Samverkan med Polis och räddningstjänst

Våra kommunala verksamheter som socialtjänst, skola och fritidsverksamhet fortsätter det goda samarbetet med Polisen i syfte att kartlägga händelser, grupper och individer som behöver stöd och för att arbeta förebyggande.

Tillsammans med Polis och räddningstjänst informeras elever och vårdnadshavare om de konsekvenser som skadegörelse och anlagda bränder kan föra med sig – både för personen som utför handlingen, som att elda i en soptunna eller krossa ett fönster, och för samhället. Våra informationsinsatser är riktade, det innebär att vi väljer ut vilka grupper och skolor som får besök av oss, Polisen och räddningstjänsten samt vad insatsen ska handla om.

Trygghetsskapande och förebyggande åtgärder

Vi fortsätter det förebyggande och trygghetsskapande arbetet för att förhindra fler eller allvarligare händelser. Dessa handlar till stor del om dialog och att skapa förståelse för konsekvenserna av sina handlingar. Även om hittills genomförda åtgärder har haft positiva effekter är detta ett långsiktigt arbete som vi kommer fortsätta med länge. Vi har bland annat en god dialog med räddningstjänsten om att besöka våra skolor och informera om exempelvis anlagda bränder.

Vi fortsätter även med fler trygghetsskapande åtgärder, varav en del tekniska åtgärder. Av säkerhetsskäl kan vi inte berätta vad eller vilka åtgärder det handlar om. Eftersom det skulle begränsa effekterna av åtgärderna. Och det kan vara bra att veta att våra åtgärder inte alltid syns eller märks av allmänheten eller ens elever och personal på skolorna.

Detta har vi gjort

Vi har gjort flera mindre och större insatser eller åtgärder från skolstarten i augusti. Flera av åtgärderna pågår fortfarande. Exempel på insatser och åtgärder:

  • Kommunen har genomfört riktade föräldramöten för de grupper av elever som behöver särskilt stöd och informationsinsatser.
  • Vi samarbetar med Polisen för att kartlägga händelser, grupper och individer. Som en del i kartläggningen polisanmäler vi varje händelse.
  • Vi erbjuder stöd för de elever, och vårdnadshavare, som är oroliga över händelserna.

Kostsamt och arbetsamt för alla

När något går sönder i våra verksamheter måste vi laga det. Ibland går saker sönder för att det är gammalt, slitet eller av en olyckshändelse. Det är sådant vi räknar med, har en plan för och har pengar för att laga. Men när någon tar sönder eller utför skadegörelse med mening är det inte bara kostsamt och arbetsamt för oss som kommun. Det drabbar också våra invånare, elever och personal genom att platser behöver stängas av eller för verksamheter måste planera om och anpassa sig efter skadegörelse.

Skadegörelse på våra lokaler och allmänna platser har kostat oss över 500 tusen kronor hittills i år.

Sidan publicerades 30 oktober 2024