Så ska socialförvaltningen nå sitt mål om en budget i balans

2024-09-12

Socialnämnden tog i maj beslut om att utreda ett flertal åtgärder för att komma till rätta med förvaltningens underskott. För att nå en budget i balans behöver socialnämndens verksamheter reducera kostnaderna med 35,5 miljoner kronor.

Under måndagen den 9 september gav socialnämnden uppdrag att genomföra följande förändringar:

  • Schemaändringar kommer att bli aktuella under vintern. Inom äldreomsorgen och omsorg om personer med funktionsvariationer kommer vi att övergå till att arbeta två av fyra helger istället för två av fem som tidigare.
  • Vi kommer att anpassa bemanningen på korttidsenheten, vårdboende och demensenheterna och omfördela personalresurser till en buffert så att vi har utrymme för att kunna   möta ändrade omvårdnadsbehov och oförutsedda händelser under året. Det är inte aktuellt att säga upp personal.
  • Vi kommer att utreda alternativa arbetssätt för serviceinsatser inom äldreomsorgen så att våra undersköterskors kompetens används utifrån professionen.
  • För att få bättre verktyg för en effektfull bemanning utifrån verksamhetens och omsorgstagarnas behov kommer vi att övergå till central schemaplanering, med uppgift att arbeta fram hur den nya schemaläggningen ska fungera.

– Med de här ändringarna kommer vi en bra bit på väg för att nå en budget i balans, men det är en lång process och ett intensivt arbete under 2024–2025. Medarbetarna är vår viktigaste resurs och jag känner mig nöjd med att vi hittar lösningar som inte innebär uppsägningar och avvecklingar, utan i första hand anpassningar och nya arbetssätt, säger Patrik.

Åtgärderna har och kommer att riskbedömas tillsammans med de fackliga organisationerna. Kontinuerlig information och dialog kommer att ske fortlöpande under hela processen.

– Jag har förståelse att det finns en oro bland våra medarbetare inför förändringarna. Men det sagt, tror jag att medarbetarna utifrån tidigare information, har insikt i vår ekonomiska situation och förstår att något måste göras, säger socialchef Patrik Hedström.

Bakgrund

Socialförvaltningen beräknas gå med ett underskott 2024. Enligt beräkningarna fattas 35,5 miljoner kronor i årets budget. Det föranleder arbete med åtgärder för att få en budget i balans, alltså att anpassa verksamheternas kostnader till de pengar socialnämnden har.

Äldreomsorgen svarar för cirka 70 procent av det väntade underskottet, omsorg om personer med funktionsnedsättning för cirka 20 procent. Orsaken till underskottet är framför allt kostnader för vikarier, övertid- och mertidsersättning samt sjukersättning i samband med sjukfrånvaro. Det är också därför åtgärderna i första hand gäller bemanning och schemaläggning i dessa verksamheter.

Arbetssättet för friska arbetsplatser och delaktighet används sedan ett par år tillbaka, som en långsiktig nyckel till god arbetsmiljö, bra arbetsklimat och låg sjukfrånvaro.

Den konsultutredning om socialförvaltningen som presenterades i början av sommaren riktade bland annat kritik mot ledarskap, ekonomiskt ansvarstagande och hur verksamheten följs upp. Även inom dessa områden kommer vi att behöva vidta åtgärder för att långsiktigt säkerställa nämndens arbete med en budget i balans.

Sidan publicerades 12 september 2024