Rörelseaktiviteter succé på Mölstadskolan

2024-08-22

För två år sedan började Mölstadskolan med rörelseaktiviteter i skolan tillsammans med generation Pep. Ett hälsofrämjande arbete som fått flera positiva effekter och som nu utökas med rörelseaktiviteter på förskolan Galaxen, och en ansökan om att bli en generation pep-skola.

För två år sedan började Mölstadskolan leta efter nytt sätt att utveckla skolans hälsofrämjande arbete och hittade då ”Generation Pep”, som är ett stöd och sätt att arbete med goda vanor och rörelseaktiviteter för barn och unga. Arbetet har nu pågått i två år och är en stor succé på skolan och uppskattad av både elever och personal.

Till detta läsår utvecklar Mölstadskolan sitt arbete än en gång genom att inkludera den närliggande förskolan, Galaxen, samt söka om att bli en generation pep-skola.


Se video där elever och personal på Mölstadskolan berättar om generation Pep (4:42 minuter)

Rörelser och aktiviteter har gett flera positiva effekter

Skolans hälsofrämjande arbete med rörelsepauser under lektionstid och aktiviteter på raster har uppskattats av både elever och personal. Eleverna har fått mer ork och bättre koncentrationsförmåga på lektionerna med rörelsepauser. Samtidigt som rasterna upplevs bättre och tryggare när eleverna är engagerade i olika rastaktiviteter.

– Varje klass har kontinuerliga rörelsepauser under dagen. De här pauserna ger eleverna mer ork och mer energi till att lära sig nya saker, säger Karin Carlstroem, lärare på Mölstadskolan.

Förskolan Galaxen börjar med rörelseaktiviteter och Mölstadskolan söker om att bli generation Pep-skola

Inför detta läsår, 2024-2025, utvecklar Mölstadskolan sitt hälsofrämjande arbete ytterligare genom att inkludera den närliggande förskolan Galaxen. Rörelseaktiviteterna anpassas för att passa de yngre barnen tillsammans med generation Pep. Förhoppning är såklart att aktiviteterna ska bli lika omtyckta och engagerande på förskolan som de varit och fortfarande är på skolan.

– Vi är glada att våra yngre barn från detta läsår får samma möjligheter till rörelse och lek som våra elever har haft de senaste två åren, säger Helen Jonsson, rektor på Mölstadskolan.

Det hälsofrämjande arbetet fortsätter också att utvecklas på Mölstadskolan, bland annat genom Pep-gympa på morgonen och mental träning med eleverna. Skolan kommer även söka om att bli certifierad generation Pep-skola. Vilket innebär att Mölstadskolan har nått alla de mål som de satt upp och är en symbol som visar att skolan arbetar för att skapa aktiva och hälsosamma skoldagar, att rörelse och hälsa fortsätter vara en central del av skolans verksamhet.

Vad är generation Pep?

Generation Pep är en organisation som arbetar för att främja barns och ungdomars hälsa genom fysisk aktivitet och hälsosamma vanor. Generation Pep ger skolor stöd och inspiration för att arbeta med fysisk aktivitet och hälsosamma vanor. Varje skola sätter upp sina egna mål och planerar sitt arbete.

Enligt en rapport från Pep 2024 är det bara två av tio barn som når den rekommenderade mängden fysik aktivitet per dag. Genom rörelseaktiviteter under skoldagen, exempelvis tillsammans med generation Pep, kan skolor främja barnens välmående.

Sidan publicerades 22 augusti 2024