Kalas på invigning på Tillingeskolan

2024-10-10

Grupper med personer står samlade på en skolgård. Det är invigning av skolans nya lokaler och skolgården är fylld med barn, lärare och andra vuxna som deltar i festligheterna.

Fredagen den 4 oktober var det dags för invigning av de nya lokalerna på Tillingeskolan i Timmernabben efter ett år med om- och tillbyggnad. Det blev en invigning med kalaskänsla med ballonger, sång, tal och såklart glass och tårta.

De nya lokalerna stod klara redan vid skolstarten efter sommaren och består bland annat av nya grupprum för specialundervisning i en lugn miljö, kombinerade klassrum för slöjd och musik och för hem- och konsumentkunskap och naturorienterande ämnen (NO) och teknik, nya hemklassrum och personal- och arbetsrum. Den omgjorda skolgården erbjuder fler sätt att röra sig på, som en kuperad bana för lek året om och mycket växlighet. Även parkeringen har gjorts om för att öka trafiksäkerheten för hämtning och lämning av barn, skolskjutsar och andra leveranser till skolan.

Byggprojektet pågick ungefär ett år och var omfattande med flera utmaningar samt med en ganska snäv tidsram för att inte påverka elever eller personal för mycket under läsåret. Den gamla byggnaden har flera brister med exempelvis ventilation och ytskikt som inte gjorde enbart en renovering möjlig. Genom att göra en tillbyggnad till skolans huvudbyggnad fick vi möjlighet att skapa bättre och anpassade lokaler för modern undervisning från början och samtidigt förbättra inomhusmiljön.

–  Detta var mitt hittills största projekt och det var både otroligt roligt och lärorikt med många utmaningar. Att bygga på en arbetsplats där verksamheten är igång är alltid en utmaning men tack vare en god kommunikation mellan alla parter kunde arbetet underlättas. Under projektets gång tillkom flera mindre och större tillägg, som förbättringar av trafiksäkerheten kring skolan och ombyggnad av skolgården. Att bygga till äldre byggnader är alltid en utmaning, särskilt när man ska integrera nya delar med det befintliga. Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Kamal Eliassi, byggnadsingenjör på Mönsterås kommun och projektledare för byggprojektet.

Lokalerna i den nya byggnaden är anpassade för dagens undervisning med både grupprum och möjligheter att möblera om för att skapa bra lärmiljöer för eleverna. Till exempel att det finns utrymme för elever att röra sig, och att använda ståbord i stället för att sitta vid bänkar. I det nya grupprummet för specialundervisning finns flera ytor för elever som behöver en lugn miljö eller extra stöd.

– Jag trivs så bra i de här nya lokalerna att det vissa dagar har varit svårt att gå hem, säger Ulrika Ahlberg, speciallärare på Tillingeskolan och fortsätter berätta vad eleverna tycker om grupprummet. Här inne har vi möjlighet att anpassa undervisning på ett annat sätt och det märks på eleverna att de också tycker om rummet. De blir lugna och får studiero här.

Samhällsutveckling genom ortsanalys och samverkan

Samhällsutveckling är en viktig del av kommunens utveckling. Sedan flera år tillbaka arbetar vi bland annat med ortsanalyser för att genom medborgardialoger, intervjuer och analyser tillsammans ta fram en framtidsbild av vår kommun. I ortsanalysen för Timmernabben som blev klar år 2023 såg vi bland annat behovet och viljan från samhället att Timmernabbens skola behövde en bättre lärmiljö med lokaler som var anpassade för modern och funktionell undervisning. Samt att utomhusmiljön vid skolan behövde utvecklas för att skapa fler möjligheter till utomhuspedagogik och lek.

Ta del av ortsanalysen Mitt Timmernabben (pdf, 20.86 MB)

Välkommen på öppet hus i oktober

Den 22 oktober håller Tillingeskolan öppet hus för dig som vill titta på de nya lokalerna. Skolan är öppen för alla mellan klockan 15-17. Välkommen!

Sidan publicerades 10 oktober 2024