Åtgärder efter flera fall av skadegörelse och eldning på skolor

2024-10-03

Sedan skolstarten, höstterminen 2024, har flera fall av skadegörelse och eldning förekommit på skolor i kommunen. Vi ser allvarligt på händelserna och arbetar med flera åtgärder för att komma till rätta med problematiken och förebygga att fler händelser inträffar.

Stor problematik med skadegörelse, nedskräpning och eldning

Sedan skolstarten har vi haft problem med skadegörelse, nedskräpning och eldning på flera av våra skolor i kommunen.

På Parkskolan, Krungårdsskolan och Ljungnässkolan har det förekommit skadegörelse och eldning på skolans område samt inne i skolans lokaler. Krungårdshallen har utsatts för intrång och skadegörelse, nedskräpning.

Detta gör vi

Kommunen arbetar tillsammans med Polisen för att undersöka händelserna. Tillsammans kartlägger vi om händelserna har en koppling till varandra och tar fram åtgärder som ska skapa en tryggare miljö för både elever och medarbetare på våra skolor att vistas i. Vi arbetar både med lokala och snabba insatser på de aktuella skolorna och med förebyggande insatser för alla våra ungdomar och elever. Polisen ökar sin närvaro på och omkring skolorna för att skapa en tryggare miljö.

– Vi gör allt vi kan från vår sida för att förhindra ytterligare händelser på våra skolor. Men vi måste arbeta tillsammans, kommunen med skola och socialtjänst, Polisen och vårdnadshavare, för att komma ur ett sådant här beteende och göra skillnad för våra elever, säger Ambjörn Thunberg, kris- och beredskapssamordnare i Mönsterås kommun.

Inom kommunen samverkar socialtjänsten, skolor, fritidsgårdarna och ungdomscoacherna för att hjälpa de ungdomar som behöver stöd och förebygga att fler händelser inträffar.

Kommunen genomför bland annat riktade föräldramöten för de grupper av elever som behöver särskilt stöd och informationsinsatser.

Som vårdnadshavare kan du

Du som vårdnadshavare kan vara extra uppmärksam på avvikande beteende hos ditt barn. Prata med barnet så att hen förstår innebörden och allvaret av skadegörelse samt vilka konsekvenser ett oönskat beteende kan medföra. Skadegörelse av de här slagen är brottsliga handlingar och kan leda till allvarliga konsekvenser. Vi har och kommer att polisanmäla alla händelser.

Som vårdnadshavare kan du vända dig till kommunen om du är orolig för ditt barn. Du kan prata med barnets lärare, socialtjänsten eller med ungdomscoacherna.

Är du ungdom eller elev och är orolig?

Du som är ungdom och bor i Mönsterås kommun eller går i en av våra skolor kan få stöd om du är orolig på grund av händelserna eller för ett beteende. Du kan vända dig till din lärare eller annan personal på skolan. Du kan även prata med ungdomscoacherna som kan hjälpa och stötta dig.

Både kostsamt och arbetsamt

Vi lägger varje år mycket pengar på att åtgärda skadegörelse på våra fastigheter. Det kan handla om klottersanering, byta ut trasiga fönster, åtgärda sprinklersystem och brandlarm för att nämna några saker. Detta är pengar som skulle kunna användas till betydligt väsentligare och roligare saker för våra verksamheter.

Sidan publicerades 3 oktober 2024