Budget i balans på socialförvaltningen
Socialförvaltningen går med budgetunderskott på över 30 miljoner kronor 2024. För att komma till rätta med budgetunderskottet har socialnämnden tagit beslut om flera åtgärder som socialförvaltningen arbetar med. Åtgärderna syftar till att skapa en budget i balans, alltså att anpassa verksamheternas kostnader till de pengar socialnämnden har.
Bakgrund
Socialförvaltningen har en längre tid haft ökande kostnader, vilket 2024 resulterade i ett större budgetunderskott. Det är framför allt personalkostnader vid sjukfrånvaro, övertid och kostnader för timvikarier som har ökat. För att komma tillrätta med sjukfrånvaro arbetar förvaltningen samtidigt med flera långsiktiga åtgärder, som arbetsmetoden Friska arbetsplatser. Åtgärder som vi med underskottet kan se inte gett tillräckligt snabba ekonomiska resultat, men som ändå går åt rätt håll.
Flera utredningar har genomförts för att få bättre insyn i vad kostnaderna beror på och vilka åtgärder eller insatser som behövs för att bättre komma till rätta med kostnaderna. Förvaltningen har genomfört tre egna utredningar och två konsultutredningar. Du kan läsa mer om dessa utredningar under rubriken Konsultutredningar för att utreda kostnader.
Under 2024 och första delen av 2025 har socialnämnden beslutat om över 15 åtgärder med syfte att skapa en budget i balans. Åtgärderna gäller i första hand bemanning och utredningar för större insyn.
Större kostnader inom två verksamhetsområden
Äldreomsorgen svarar för cirka 70 procent av underskottet, omsorg om personer med funktionsnedsättning för cirka 20 procent. Orsaken till underskottet är framför allt kostnader för vikarier, övertid- och mertidsersättning, sjukersättning i samband med sjukfrånvaro samt ökade behov. Det är också därför åtgärderna i första hand gäller bemanning och schemaläggning i dessa verksamheter.
Konsultutredningar för att utreda kostnader
Under 2024 genomfördes två separata utredningar av socialförvaltningens verksamhetsområden.
Konsultföretaget Ensolution genomförde en utredning med uppdrag att se över kostnad per insats samt kostnad per brukare och jämföra med andra kommuner i liknande storlek.
-
Sammanfattning av Ensolutions utredning
Kostnader för LSS (stöd och service till vissa funktionshindrade) är cirka tre miljoner kronor högre än riksgenomsnittet. Det beror framför allt på så kallad produktivitet inom särskild service, personlig assistans, korttidsvistelse och daglig sysselsättning. Bland annat har vi en högre andel ärenden personlig assistans och färre brukare som bor i gruppbostäder än genomsnittet, samtidigt som kostnaderna för personlig assistans är högre än i andra kommuner. Utredningen förslår att åtgärder bör riktas mot förbättrad resursfördelning och bemanning utifrån brukarnas behov.
För äldreomsorg och hälso- och sjukvård har vi cirka 23 miljoner högre kostnader än riksgenomsnittet, vilket beror på så kallad produktivitet inom hemtjänst, korttidsvård och särskilt boende. Inom hemtjänst har brukarna en högre andel timmar i medel än andra kommuner, men låg utförandegrad, och relativt låg beläggning på särskilda boenden. Dessutom har särskilda boenden en högre bemanning av hälso- och sjukvårdspersonal än andra kommuner. Här identifieras möjlighet till minskade kostnader genom att man ser över bemanning, brukarnas behov och boendeandel.
Även inom individ- och familjeomsorgen har vi en högre kostnad än riket, på ungefär 15 miljoner kronor. Det beror framför allt på kostnader för insatser inom barn- och ungdom, familj och vuxna missbrukare, medan vi har lägre kostnader för ekonomiskt bistånd än snittet. Utredningen föreslår att åtgärder bör inriktas på minskade placeringar och ökad effekt av öppenvården för att förhindra eller ta hem fler placeringar.
Konsultföretaget Nyberg konsult och utbildning AB genomförde en utredning att se över bemanningsekonomin samt myndighetsutövning. Utredningen pekade bland annat på utvecklingsområden kopplade till resursfördelning inom och mellan enheter, arbetssätt för att bedöma brukarens behov av insatser samt bemanning utifrån brukarnas behov.
-
Sammanfattning av Nyberg konsults utredning
Samverkan med centrala stödfunktioner som HR och ekonomi behöver prioriteras, fördjupas och ske mer kontinuerligt.
Den ekonomiska kunskapen hos enhetscheferna behöver höjas för att den ekonomiska styrningen ska fungera ändamålsenligt. Bland annat behöver enhetscheferna bli mer involverade i budgetplanering och budgetuppföljning, och det behövs större samplanering mellan enheter både vad gäller bemanning och budgetarbete.
Olika enheter behöver samverka kring bemanning i betydligt högre utsträckning, för att använda personal mer kostnadseffektivt. Fler medarbetare behöver också delegeringsutbildning.
Kravet på att anställa och bemanna hemtjänst och särskilt boende med undersköterskor bör tas bort, eftersom det ger högre kostnader för mindre kvalificerade arbetsuppgifter som skulle kunna utföras av andra kompetenser.
Det är mycket stor skillnad mellan hur många timmar hemtjänst som biståndshandläggarna beviljat, jämfört med hur många timmar hemtjänsten utför. Kopplingen mellan biståndsbeslut, budget och utförd tid för hemtjänst behöver bli bättre. Det behöver upprättas fler genomförandeplaner för brukare. Besluten behöver följas upp i större utsträckning.
Som en mer långsiktig åtgärd pekar rapporten ut arbetet med den så kallade prislappsmodellen som en nyckel, en modell där man sätter prislappar på verksamheter och grupper utifrån en genomsnittskostnad i jämförbara kommuner. Dessutom föreslår rapporten att kommunen ska se över hur de ekonomiska resurserna behöver fördelas som helhet, i takt med att andelen äldre i samhället växer samtidigt som andelen tillgänglig arbetskraft minskar och andelen barn i förskola och skola blir färre.
Socialnämndens beslut
Här kan du läsa om socialnämndens beslut i punktform, som vi informerat om tidigare. Du kan också ta del av de protokoll där socialnämnden fattade besluten.
- Schemaändringar, övergång till att arbeta två av fyra helger inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsvariationer.
- Anpassa bemanningen på korttidsenheten, vårdboende och demensenheterna och omfördela personalresurserför att möte ändrade omvårdnadsbehov.
- Utreda om alternativa arbetssätt för serviceinsatser inom äldreomsorger så att kompetens används utifrån profession.
- Central schemaplanering för en effektfull bemanning utifrån verksamhetens och omsorgstagarens behov.
- Utredningar för att se över möjligheter att samordna och fördela resurser, anpassa bemanning enligt beläggning på korttidsvistelse.
- Bistånds- och insatsbeslut följs upp för att se att brukaren får rätt hjälp, på rätt tid.
- Beslutad tid ska överensstämma med utförd tid och vi säkerställer att brukarmålstiden hålls.
- Ta fram underlag för att jämföra samt göra kostnadsanalys för hemmaplatslösningar mot placering utanför kommunen för att säkerställa att vi använder resurser på ett effektivt sätt, samtidigt som beslutet blir det som är bäst för brukaren.
- Utreda samordning av resurser inom personlig assistans och gruppbostad.
- Följa upp och anpassa bemanning när vi har lediga platser på boenden, genom ekonomisk uppföljning och uppföljning i socialnämnden.
- Följa upp verksamheter med höga kostnader för att utreda möjligheter att samordna och fördela resurser, exempelvis kortidsvistelse Ugglan och Falken.
- Kvalitetssäkra delegeringsbeslut genom utbildning för att skapa en större trygghet i arbetsuppgiften.
- Vi ska alltid göra en behovsanalys och kravprofil inför eventuella rekryteringsbehov, för att säkerställa att rekrytering är nödvändig och rätt kompetens anställs.
- Utreda hur omställningen till nära vård påverkar våra verksamheter och förväntningar, samt hur vi behöver anpassa våra verksamheter och yrkesgrupper.
- Följa upp och redovisar för socialnämnden hur arbetsgivaren och våra fackliga organisationer samarbetar.
Nyheter och pressmeddelanden
Här kan du läsa våra nyheter och pressmeddelanden om socialförvaltningens arbete och socialnämndens beslut.
Frågor och svar
Vi förstår att det är många som har frågor om socialnämndens beslut och socialförvaltningens arbete. Här svarar vi på de vanligaste frågorna som kommer till oss.
-
Varför går socialförvaltningen med underskott?
Underskottet beror på flera orsaker. Framför allt handlar det allt om kostnader för vikarier, övertid- och mertidsersättning, sjukersättning i samband med frånvaro samt ökade behov. Äldreomsorgen svarar för cirka 70 procent av underskottet, och omsorg om personer med funktionsnedsättning för cirka 20 procent. Resterande 10 procent är utspritt över socialförvaltningens övriga områden.
Sedan flera år tillbaka har socialförvaltningen ett arbetssätt för friska arbetsplatser och delaktighet, ett arbete som vi ser på sikt ger en god arbetsmiljö, bra arbetsklimat och låg sjukfrånvaro. Även om vi ser att det sker förbättringar har vi fortfarande en lång väg kvar i arbetet, och det visar sig exempelvis i underskottet.
-
Påverkas verksamheterna av underskottet?
Det blir fel att säga att verksamheterna inte påverkas, eftersom några av åtgärderna handlar schemaläggning, resursfördelning och bemanning. Vårt mål är att brukarna, det vill säga de vi är här för, ska påverkas så lite som möjligt. Socialnämnden är tydliga med att förändringar behöver göras för att anpassa verksamheterna inför framtidens demografiska utmaningar, och för en budget i balans. Samtidigt ska åtgärderna inte göra arbetsmiljön sämre för våra medarbetare på sikt.
Men vi förstår att många av våra medarbetare är oroliga över förändringarna och hur det påverkar deras arbete eller arbetsplats. Vi tror på dialog och uppmuntrar våra medarbetare att prata med sina närmaste chefer om sin oro. Det är vårt gemensamma uppdrag i förvaltningen att förändringarna sker på ett tryggt sätt, och att vi arbetar tillsammans.
-
På vilket sätt är medarbetarna delaktiga i arbetet för en budget i balans?
För att svara på det behöver man förstå att det är socialnämnden som beslutar om åtgärder, utveckling och budget i socialförvaltningen. Socialförvaltningens arbete är att förvalta och utföra nämndens beslut.
Mönsterås kommun har ett starkt samarbete med fackliga organisationer och samverkar för att säkerställa en god arbetsmiljö. Genom vårt samverkansavtal (arbetsgivare och fackliga organisationer) har vi också facklig samverkan där facket är medarbetarens röst i exempelvis förändringar. Dessutom hålls personalmöten varje månad på samtliga enheter, där medarbetare får information och har möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter.
Vi uppmuntrar medarbetare att prata med sin chef om hen har frågor eller är orolig på grund av arbetet för en budget i balans.
-
Vad händer om åtgärderna inte leder till en budget i balans?
Om de åtgärder som socialnämnden beslutat om inte ger tillräckligt resultat kan ytterligare åtgärder bli aktuella. Men vad det skulle kunna vara vet vi inte i dagsläget.
En del av de beslutade åtgärderna handlar om att utreda och följa upp arbete. Det innebär att det kan ta tid innan vi ser ett ekonomiskt resultat, och att utredningarna kan ge förändrade arbetssätt som vi inte vet om idag.
-
Varför får de som jobbar på äldreboende inte sätta sina egna scheman längre?
Grundschemat sätts utifrån verksamhetens behov och skapas ute i varje verksamhet. Schemaplanerarnas roll är att utifrån verksamhetens grundschema omvandla resurspass till ordinarie arbetspass på sin eller samplaneringsenheternas arbetsplatser vid planerad frånvaro som semester eller kortvariga verksamhetsförändringar som ökat antal timmar hos brukarna.
Genom våra utredningar har vi sett att uppskattningsvis 40 till 80 timmar i månaden lades ner på schemaläggning, på varje enhet. Sammanlagt handlar det om ungefär 1 800-3 600 timmar i månaden. Våra schemaplanerare arbetar heltid och det motsvarar 320 timmar i månaden.
Det innebär att central schemaplanering frigör tid för alla våra medarbetare. Samtidigt kan vi i stället använda resurserna för bättre kvalitet till våra brukare utifrån de förutsättningar vi har idag.
-
Jag har hört att det är många som tycker det är fler resurspass nu, stämmer det?
Ja, det stämmer. Vi har även jobbat med resurspass i många år. Sedan 2016 finns en överenskommelse mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) och fackförbundet Kommunal som säger att vi ska jobba mot heltid som norm, att varje medarbetare ska ha möjlighet att jobba heltid. Det innebär att vi kan ha mer tid i sysselsättningsgrad än vad verksamheten har behov av och det är här resurspassen kommer in.
Fackförbundet Kommunal och Mönsterås kommun har en lokal överenskommelse om att resurspassen kan planeras in inom samplaneringsenheter och enheter som medarbetaren själv har valt.
Sidan publicerades 23 april 2025