Budget i balans på socialförvaltningen

Socialförvaltningen går med budgetunderskott på över 30 miljoner kronor 2024. För att komma till rätta med budgetunderskottet har socialnämnden tagit beslut om flera åtgärder som socialförvaltningen arbetar med. Åtgärderna syftar till att skapa en budget i balans, alltså att anpassa verksamheternas kostnader till de pengar socialnämnden har.

Bakgrund

Socialförvaltningen har en längre tid haft ökande kostnader, vilket 2024 resulterade i ett större budgetunderskott. Det är framför allt personalkostnader vid sjukfrånvaro, övertid och kostnader för timvikarier som har ökat. För att komma tillrätta med sjukfrånvaro arbetar förvaltningen samtidigt med flera långsiktiga åtgärder, som arbetsmetoden Friska arbetsplatser. Åtgärder som vi med underskottet kan se inte gett tillräckligt snabba ekonomiska resultat, men som ändå går åt rätt håll.

Flera utredningar har genomförts för att få bättre insyn i vad kostnaderna beror på och vilka åtgärder eller insatser som behövs för att bättre komma till rätta med kostnaderna. Förvaltningen har genomfört tre egna utredningar och två konsultutredningar. Du kan läsa mer om dessa utredningar under rubriken Konsultutredningar för att utreda kostnader.

Under 2024 och första delen av 2025 har socialnämnden beslutat om över 15 åtgärder med syfte att skapa en budget i balans. Åtgärderna gäller i första hand bemanning och utredningar för större insyn.

Större kostnader inom två verksamhetsområden

Äldreomsorgen svarar för cirka 70 procent av underskottet, omsorg om personer med funktionsnedsättning för cirka 20 procent. Orsaken till underskottet är framför allt kostnader för vikarier, övertid- och mertidsersättning, sjukersättning i samband med sjukfrånvaro samt ökade behov. Det är också därför åtgärderna i första hand gäller bemanning och schemaläggning i dessa verksamheter.

Konsultutredningar för att utreda kostnader

Under 2024 genomfördes två separata utredningar av socialförvaltningens verksamhetsområden.

Konsultföretaget Ensolution genomförde en utredning med uppdrag att se över kostnad per insats samt kostnad per brukare och jämföra med andra kommuner i liknande storlek.

Konsultföretaget Nyberg konsult och utbildning AB genomförde en utredning att se över bemanningsekonomin samt myndighetsutövning. Utredningen pekade bland annat på utvecklingsområden kopplade till resursfördelning inom och mellan enheter, arbetssätt för att bedöma brukarens behov av insatser samt bemanning utifrån brukarnas behov.

Socialnämndens beslut

Här kan du läsa om socialnämndens beslut i punktform, som vi informerat om tidigare. Du kan också ta del av de protokoll där socialnämnden fattade besluten.

  • Schemaändringar, övergång till att arbeta två av fyra helger inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsvariationer.
  • Anpassa bemanningen på korttidsenheten, vårdboende och demensenheterna och omfördela personalresurserför att möte ändrade omvårdnadsbehov.
  • Utreda om alternativa arbetssätt för serviceinsatser inom äldreomsorger så att kompetens används utifrån profession.
  • Central schemaplanering för en effektfull bemanning utifrån verksamhetens och omsorgstagarens behov.
  • Utredningar för att se över möjligheter att samordna och fördela resurser, anpassa bemanning enligt beläggning på korttidsvistelse.
  • Bistånds- och insatsbeslut följs upp för att se att brukaren får rätt hjälp, på rätt tid.
  • Beslutad tid ska överensstämma med utförd tid och vi säkerställer att brukarmålstiden hålls.
  • Ta fram underlag för att jämföra samt göra kostnadsanalys för hemmaplatslösningar mot placering utanför kommunen för att säkerställa att vi använder resurser på ett effektivt sätt, samtidigt som beslutet blir det som är bäst för brukaren.
  • Utreda samordning av resurser inom personlig assistans och gruppbostad.
  • Följa upp och anpassa bemanning när vi har lediga platser på boenden, genom ekonomisk uppföljning och uppföljning i socialnämnden.
  • Följa upp verksamheter med höga kostnader för att utreda möjligheter att samordna och fördela resurser, exempelvis kortidsvistelse Ugglan och Falken.
  • Kvalitetssäkra delegeringsbeslut genom utbildning för att skapa en större trygghet i arbetsuppgiften.
  • Vi ska alltid göra en behovsanalys och kravprofil inför eventuella rekryteringsbehov, för att säkerställa att rekrytering är nödvändig och rätt kompetens anställs.
  • Utreda hur omställningen till nära vård påverkar våra verksamheter och förväntningar, samt hur vi behöver anpassa våra verksamheter och yrkesgrupper.
  • Följa upp och redovisar för socialnämnden hur arbetsgivaren och våra fackliga organisationer samarbetar.

Nyheter och pressmeddelanden

Här kan du läsa våra nyheter och pressmeddelanden om socialförvaltningens arbete och socialnämndens beslut.

Frågor och svar

Vi förstår att det är många som har frågor om socialnämndens beslut och socialförvaltningens arbete. Här svarar vi på de vanligaste frågorna som kommer till oss.

Sidan publicerades 23 april 2025