Arbetsmarknadsinsatser
Kommunen driver och samordnar arbetet med sysselsättning och integration, kommunala praktikplatser och feriepraktik. Har du av olika skäl svårt att få jobb och komma in på arbetsmarknaden kan du få stöd av kommunens arbetsmarknadsenhet för att hitta en väg tillbaka.
Du kan få hjälp med att komma ut på en språkpraktik, vanlig praktik eller arbetsträning för att öka dina chanser att komma närmare arbetsmarknaden.
Mer information om dig som är intresserad av språkpraktik eller har möjlighet att ta emot en språkpraktikant i din verksamhet
Integrationsinsatserna för nyanlända familjer och vuxna samordnas av kommunens integrationsenhet, som är en del av arbetsmarknadsenheten.
Mer information om stöd och aktiviteter för dig som är nyanländ, eller som vill engagera dig i integrationsfrämjande insatser
Du få praktisera och arbeta, antingen på arbetsmarknadsenhetens verksamhet Hjulet eller inom annan kommunal och privat verksamhet genom vårt samarbete med kommunala verksamheter, det lokala näringslivet, grannkommuner och berörda myndigheter och organisationer. Vill du veta mer om andra typer av praktik eller arbetsträning är du välkommen att kontakta en av våra arbetsmarknadshandläggare.
Hjulets verksamheter
Hjulet är en arbetsplats för individanpassad arbetsträning i form av praktik eller arbetsmarknadsanställning, som ger arbete och sysselsättning till dig som står utanför arbetsmarknaden för att du så snart som möjligt komma ut i egen försörjning. Hjulet tillhör arbetsmarknadsenheten i Mönsterås kommun.
-
Entreprenad
På Hjulet finns flera entreprenadstjänster:
- Vi hämtar möbler och lösöre vid förfrågan som lämnas till försäljning i butiken. Vi gör alltid en bedömning av varorna innan vi tar emot dem.
- Vi kör mattransporter till förskolorna som finns centralt i Mönsterås.
- Vi hjälper personer som är över 69 år eller har en funktionsvariation med fönsterputsning, trädgårdsarbete, snöskottning eller enklare städning.
Läs mer om entreprenadstjänsterna och hur du gör för att anlita Hjulets entreprenad
-
Verkstäder
I Hjulets träverkstad utför vi olika träarbeten som till exempel slipning, fräsning, sågning eller hyvling. Vi gör även målning, lackning och betsning. I första hand renoverar vi de möbler som ska säljas men vi tar även emot andra beställningar från privatpersoner.
I andra verkstäder reparerar vi begagnade cyklar som vi sedan säljer. Vi testar och demonterar elektronik.
-
Uthyrning
Hjulet hyr ut stolar och bord till kalas och tillställningar. Är du intresserad av att hyra möbler från Hjulet är du välkommen att kontakta Hjulets entreprenad per telefon eller besöka butiken för att få information om priser och tillgänglighet.
Pågående projekt
Inom arbetsmarknadsenheten drivs en stor del av arbetet i projektform, ofta i samverkan med andra kommuner, organisationer, myndigheter och med det privata näringslivet. Just nu medverkar vi i följande projekt.
-
Bryggan
Bryggan är ett projekt som finansieras av Länsstyrelsen. Syftet är att underlätta etableringen i samhället, skapa nätverk och stödja språkinlärningen. Målgruppen är utrikesfödda som står långt ifrån arbetsmarknaden och personer som är föräldralediga.
De som deltar i projektet tränar det svenska språket på ett mer praktiskt sätt och får information om det svenska samhället med fokus på arbetsmarknadskunskap.
På måndagar är det språkcafé på Hjulet i Mönsterås och där får deltagarna möjlighet att träna svenska och skapa ett nätverk.
-
Projekt SIA
SIA står för samverkan, inkludering och anställningsbarhet och är ett länsövergripande projekt med 11 av länets 12 kommuner samt Försäkringskassan, Rädda Barnen region syd, Fryshuset Småland/öarna, Region Kalmar län, Samordningsförbundet och Arbetsförmedlingen.
Projektet ska hjälpa till att driva utvecklingen av arbetsmarknadsarbetet i länets kommuner. I Mönsterås kommun innebär projektet att vi ska arbetar fram en stärkt samverkan med skolan och socialtjänsten. Vi hoppas även kunna utveckla en samverkan med näringsliv och organisationer för att stärka deltagare med insatser som kan leda vidare till studier eller arbete.
Målgruppen för projektet är personer som befinner sig i ett utanförskap eller som riskerar att hamna i utanförskap. Främst är fokus på unga i åldern 16-29 år. Personer i åldern 30-64 år som inte har kommit in på den reguljära arbetsmarknaden ingår också i projektet.
Arbetet pågår fram till januari 2026.
Läs mer om projekt SIA på Kommunförbundets webbplats.
-
Tagga OHM Framtiden
Tagga OHM Framtiden är ett projekt som Vägknuten, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner står bakom. Projektet finansieras av Samordningsförbundet Kalmar län. Projektet vänder sig till unga människor från 16 till 29 år. Ambitionen är att hjälpa ungdomar från utanförskap till innanförskap. Projektet ger stöd, råd och information till föräldrar och anhöriga. Projektet går ut på att aktivera, motivera och samordna stödinsatser, att genom rätt insats får unga att vilja ”tagga framtiden”.
Målen med projektet är:
- Att den unge ska få lust på livet genom bland annat livsstilscoachning, friskvårdsaktiviteter och 7tjugo-metodik.
- Att bygga relationer för att den unge ska känna sig motiverad och att komma till studier eller egenförsörjning.
- Att öka livskvaliteten hos individen och kunna motverka en kriminell väg, ohälsa och långtidsarbetslöshet.
- Att samordna stödet kring den unge för att gå från utanförskap till innanförskap.
- Att föräldrar ska känna att de får stöd och vägledning.
-
Vägknuten
Insatsen Vägknuten bedrivs i samverkan mellan kommunerna Mönsterås, Högsby och Oskarshamn, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Kalmar län. Syftet är att bibehålla och utveckla samverkan mellan parterna. Vi vill också fortsätta att utveckla metoder för att i samverkan kunna erbjuda individer en sammanhängande insats som kan öka deras förutsättningar att nå ökad självförsörjning, alternativt att de får stöd och underlag för att få rätt till rätt ersättning.
Målgruppen är personer som är i behov av samordnade insatser för inträde eller återgång till arbetsmarknaden eller i annan varaktig försörjning. Insatsen vänder sig till personer i yrkesverksam ålder från 18 år.
Vägknuten finansieras av Samordningsförbundet i Kalmar län.
Läs mer om Vägknuten på Samordningsförbundets webbplats.
Stöd till dig som är ung och saknar gymnasieutbildning
Du som är mellan 16 till 20 år och inte är inskriven eller hoppat av gymnasiet omfattas av något som kallas kommunens aktivitetsansvar, KAA. Det betyder att vi kan stötta dig att hitta något meningsfullt att göra på dagarna.
Mer information om KAA hittar du på sidan Ung utan gymnasieutbildning
Sidan uppdaterad 11 november 2024