Vattenmätare
Alla fastigheter som är anslutna till det kommunala ledningsnätet för dricksvatten har en vattenmätare. Vattenmätaren visar fastighetens förbrukning av vatten. Det är Mönsterås kommun eller företag som kommunen har anlitat, som sköter underhåll och byte av vattenmätare.
Med hjälp av vattenmätaren kan du se hur mycket dricksvatten fastigheten förbrukar. De flesta vattenmätare är digitala och kommunen läser av dem genom fjärravläsning. Äldre analoga vattenmätare måste läsas av manuellt av fastighetsägaren och uppgifterna skickas in till kommunen med ett självavläsningskort eller e-tjänst en gång om året.
Fastighetsägarens ansvar
Som fastighetsägare ska du se till att:
- Vattenmätaren är placerad så att den är lätt och åtkomlig för byte och underhåll.
- Vattenmätaren skyddas från att frysa, från värmepåverkan och från yttre påverkan. Om du har ett fritidshus ska vattenmätaren vinterförvaras.
- Mätarplatsen följer kommunens riktlinjer.
- Vattenmätaren har ett godkänt återströmningsskydd (backventil).
- Det finns en godkänd vattenmätarbrunn.
Du ska även läsa av och skicka in uppgifter om förbrukningen om du har en analog vattenmätare.
Vattenmätare och mätarplats
Alla fastigheter med kommunalt dricksvatten har en vattenmätare. Den tillhandahålls och ägs av kommunen som också installerar och sköter underhåll av mätaren. Som fastighetsägare ansvarar du för att platsen där vattenmätaren är uppsatt följer de riktlinjer som finns och att den är godkänd av kommunen samt att kommunen har tillgång tillplatsen för att kontrollera mätaren, läsa av, ta ned gamla och installera nya vattenmätare.
-
Riktlinjer för vattenmätare
Mönsterås kommun tillhandahåller vattenmätaren, samt installerar och underhåller den. Som fastighetsägare ansvarar du för att vattenmätaren följer de riktlinjer som finns. Vattenmätaren kan vara placerad inomhus eller i en så kallad vattenmätarbrunn.
Vattenmätaren ska:
- Det ska finnas ett återströmningsskydd, en godkänd backventil som hindrar vatten att flöda tillbaka in i dricksvattennätet om något händer. Läs mer under rubriken Återströmningsskydd.
- Vattenmätaren ska skyddas från att frysa, från värmepåverkan och yttre påverkan. Om vattenmätaren går sönder för att den exempelvis fryser sönder behöver du som fastighetsägare betala en ny vattenmätare.
- Det ska finnas avstängningsventiler med kopplingar både före och efter vattenmätaren.
Exempel på godkänd vattenmätare.
-
Riktlinjer för avstängningsventiler
Avstängningsventiler används vid underhåll och byte av vattenmätare. Som fastighetsägare ansvarar du att vattenmätaren har avstängningsventiler och att ventilerna fungerar och är godkända.
Avstängningsventiler ska:
- Det ska finnas avstängningsventiler både före och efter konsolen för vattenmätaren.
- Kontrolleras regelbundet så att de går att stänga vid behov.
Tänk på att avstängningsventiler modell LK580 så kallade “campagnekorkar” inte längre är godkända, och ska därför bytas ut. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ventilerna byts ut.
-
Riktlinjer för mätarplats inomhus och vattenmätarbrunn
Mätarplats inomhus
Som fastighetsägare ska du upplåta en plats för vattenmätaren och ansvarar för att platsen följer de riktlinjer som finns. Platsen ska vara godkänd och tillgänglig för kommunen.
Mätarplatsen ska:
- Det ska finnas utrymme runt vattenmätaren på mätarplatsen så att det finns plats för vattenmätarkonsol, avstängningsventiler och kopplingar. Det ska också finnas utrymme för personal från kommunen att arbeta vid mätarplatsen, exempelvis vid underhåll.
- Tåla visst spill av vatten på golv och vägg, exempelvis ytskikt som tål vatten och golvbrunn.
- Platsen ska vara godkänd av kommunen.
Exempel på godkänd mätarplats i byggnad
Mätarplatsen bör:
- Utrymmet bör vara väl ventilerat.
Vattenmätarbrunn
Som fastighetsägare ansvarar du för att mätarbrunnen följer de riktlinjer som finns och du är även ägare av brunnen. Platsen ska vara godkänd och tillgänglig för kommunen.
Vattenmätarbrunnen ska:
- Vattenmätaren ska monteras i en konsol men flexibla slangar så att det går att lyfta upp hela konsolen, exempelvis vid byte av vattenmätare och avläsning.
- Vattenmätaren ska ha avstängningsventil före och efter konsolen.
- Det ska finnas ett återströmningsskydd, skyddet ska följa standard SS-EN 1717 och vara monterad direkt efter avstängningsventilen.
- Vattenmätaren ska vara placerad på frostfritt djup i mätarbrunnen.
- Mätarbrunnen ska ha en diameter på minst 300 mm, så att vattenmätaren med konsol och ventiler får plats.
- Mätarbrunnen ska vara lätt att komma åt, ha ett lock som är lätt att lyfta och vara tät så att inget vatten läcker in eller ut.
- Mätarbrunnen vara placerad utanför trafikerat område.
- Platsen ska vara godkänd av Mönsterås kommun.
Återströmningsskydd
Ett återströmningsskydd är en slags backventil som förhindrar att vatten flödar tillbaka in i dricksvattnet om något händer. Som fastighetsägare ska du se till att fastigheten har ett godkänt återströmningsskydd installerat.
Om du tidigare saknat återströmningsskydd i din fastighet ska du installera en. När återströmningsskyddet är installerat ska du tillsammans med installatören skicka in en installationsrapport till kommunen.
När du lämnar fritidshuset inför vintern
När du lämnar fritidshuset inför vintern ska du se över så att din vattenmätare inte fryser. Du får inte själv montera ned vattenmätare för vinterförvaring, montera tillbaka vattenmätaren för sommaren eller stänga servisventilerna. Det är bara kommunens personal som får göra det. Behöver du hjälp med förvaring eller vattenavstängning inför vintern, kontakta kundtjänst på vatten och renhållning.
Taxa för tillfällig avstängning, plombering och återinkoppling är 938 kronor. Observera att den fasta avgiften för din vatten- och avloppsanslutning debiteras även under tiden vattenmätaren är bortmonterad eller avstängd.
Sidan uppdaterad 24 september 2024