Vilda djur, skyddsjakt
Att bo nära naturen och vilda djur är på många sätt värdefullt samtidigt som det kan innebära störningar. Här berättar vi om vad du kan göra för att förebygga störningar. Kommunen tar hjälp av skyddsjägare för att försöka minska störningarna. Att helt och hållet undvika olägenheter är däremot tyvärr omöjligt.
Störningar från olika djurarter kan drabba oss alla, även om vi bor i ett samhälle. Fåglar väcker sovande människor, rådjur äter upp växter i trädgårdar, grävlingar bygger bo under hus, vildsvin bökar upp trädgårdar med mera.
Varje år hör personer av sig till kommunen om vilt som upplevs störande för människor. Det bästa och mest effektiva sättet att bli av med problemen är att göra olika förebyggande åtgärder.
Förebyggande åtgärder du kan göra
Dessa förebyggande åtgärder passar för de allra flesta djurarter och ser till att du inte lockar vilda djur till din trädgård och försvårar för större vilt att ta sig in i trädgården:
- rensa upp i vildvuxna hörn eftersom djur ofta är skygga och vill ha ett gömställe
- använd slutna komposter så att djuren inte kommer åt dem
- plocka upp fallfrukten dagligen, du kan lämna in fallfrukt på Mörkeskogs avfallsanläggning
- se till att lock på sopkärl och papperskorgar är stängda så att djuren inte kan dra ut innehållet, och ställ inte ut soppåsen
- ha fågelmat och frön högt upp så att djuren inte når, använd fågelmatare som inte drar till sig andra större fåglar och försök att inte spilla ut fågelmat på marken
- underhåll staket och grindar så att det inte finns några öppningar för djuren att ta sig in på trädgården
Förebyggande åtgärder för särskilda vilda djur
-
Rävar
Rävar i bostadsområden är oftast inget problem. Ofta är det unga rävar som letar sig in i samhällen efter mat. Men om du matar rävarna blir de orädda och tama, och kommer tillbaka för mer mat.
Det bästa du kan göra är alltså att inte mata dem. Mata aldrig katter utomhus. Släng inte matrester i naturen. Ställ soptunnor så att räven inte kan välta dem.
Rävar med ett naturligt beteende äter gnagare som till exempel råttor, och det gör att de har en funktion även i samhällen. Så länge rävarna är friska och välmående är det bästa att låta dem vara i fred.
-
Vildsvin
Vildsvin är vanligtvis skygga djur som undviker människor. De rör sig i grupp över stora områden och befinner sig ibland i tätort men oftast på landsbygden. När det är ont om mat i skogen kan de ta sig in till samhällen för att äta inne i trädgårdar.
Vildsvin blir lätt störda av ljud och ljus. Därför är det effektivt att skrämma bort vildsvinen med lampor som tänds vid rörelse eller plötsliga ljud. Men tänk på att inte störa grannarna!
Du kan också hålla vildsvinen utanför trädgården genom att ha staket eller stängsel. Men även att ha grindar så att djuren inte får en öppning att gå in genom. Det mest effektiva sättet att hålla vildsvin borta är att ha elstängsel.
-
Kajor
Det är vanligt att kajor cirkulerar i stora grupper och övernattar på tak. I vissa områden upplevs kajorna som ett problem eftersom de flyger i stora grupper, låter mycket och lämnar fågelträck efter sig. Här får du tips på vad du kan göra för att minska störningarna från kajorna.
Som fastighetsägare ska du alltid i första hand själv försöka minska störningar som uppkommer på din fastighet. Det finns mycket du kan göra men det bästa är att försöka minska tillgången på mat och försvåra för dem att bygga bo eller vilja landa.
Oavsett vad du väljer att göra är det viktigt att du varierar din taktik eftersom fåglarna vänjer sig efter ett tag. Det är också viktigt att du samarbetar med andra fastighetsägare för att undvika att kajorna hamnar på granntaket.
Så försvårar du för dem att bygga bo och vilja landa
Kajor bosätter sig gärna i holkar eller andra ihåligheter som skorstenar. Därför är det viktigt att du regelbundet kontrollerar att kajorna inte har byggt bo på ditt tak eller i någon ihålighet. Börja kontrollera detta under häckningsperioden som är mars-april.
Du kan också försöka försvåra för fåglarna att häcka genom att störa dem precis innan de ska häcka. Om de gång på gång misslyckas med att bygga bon och föda upp ungar, kommer fåglarna självmant att söka sig bort. För att störa dem från att bygga bo kan du:
- montera galler i skorstenen
- räcka för ventilationstrummor och andra ihåligheter med hönsnät innan kajorna börjar häcka
- plocka upp grenar och kvistar så att kajorna inte kan använda materialet för att bygga bo
- rensa tak, hängrännor och andra platser från gamla bon samt ta bort nya bon innan kajorna hinner lägga ägg i dem
- hänga upp reflekterande band eller annat som reflekterar, till exempel cd-skivor, eller i något prasslande material
- använda akustisk fågelskrämma som sänder ut ljud, hänga upp ögonattrapper eller rovfågelsattrapper
- sätta upp linor eller nät över platser där kajorna gärna brukar vilja bo eller montera mjuka plastpiggar där de brukar sitta, så att du gör platsen otillgänglig för kajorna
- såga ned träd som kajorna sitter i eller glesa på grenverket i de träd som kajorna häckar
- belysa träd som de gillar att bo eller övernatta i (risken finns dock att de söker sig till grannträd som inte är belysta)
Tänk på detta innan du monterar hinder eller skrämselanordningar
Som fastighetsägare får du montera hinder och skrämselanordningar på din egen tomt. Du måste dock ta hänsyn till dina grannar så att dina åtgärder inte påverkar dem. Till exempel kan dina grannar uppleva att en akustisk fågelskrämma är mer störande än fåglarna.
Om du inte själv äger marken måste du ha markägarens tillstånd. Bor du i ett hyreshus ska du prata med din hyresvärd. Fastighetsägaren har en skyldighet att minska störningar som uppkommer på sin fastighet.
Att skjuta fåglarna löser inte problemet
Det är vanligt att kommunen får in klagomål på kajor. Att skjuta fåglarna bedöms vara en omöjlig uppgift som inte löser problemet. En avskjutning leder oftast till att fåglarna tillfälligt flyttar till ett annat område. Risken finns också att kajorna ersätts av andra fåglar. Dessutom är avskjutning tidskrävande och störande. Det är även svårt att få bort kadavren. Säkerheten måste också kunna garanteras vid avskjutningar. Därför är det endast i undantagsfall som vi anlitar de kommunala skyddsjägarna för att skjuta av fåglar.
Fastighetsägarens ansvar
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att förebygga störningar från fåglar och andra djur. Du som bor i hyreslägenhet ska därför vända dig till sin hyresvärd.
På Länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om problem med vilda djur
Kommunens roll och ansvar, skyddsjakt
Den kommunala skyddsjakten hanteras genom särskilt utsedda skyddsjägare, som har skottlossningstillstånd från Polisen. Tillståndet ger jägarna rätt att avlossa skott i tättbebyggda områden.
Om du anser att ett vilt djur ska skyddsjagas inom tätbebyggt område kan du kontakta kommunen som sedan kontaktar skyddsjägaren. Det är slutligen alltid jägarens bedömning på plats som avgör om jakt ska ske eller inte, i det enskilda fallet.
Kostnaden för en eventuell avskjutning faller på fastighetsägaren.
Läs mer om skyddsjakt på Naturvårdsverkets webbplats
Sidan uppdaterad 26 januari 2023