Husdjur
Att vara djurägare innebär ett stort ansvar. Som djurägare ska du se till att dina husdjur mår bra och att deras välbefinnande säkerställs. Dessutom är det viktigt att visa hänsyn till dina grannar och omgivningen. Här kan du läsa om vilka regler som gäller för djurhållning i Mönsterås kommun.
Tillstånd för djurhållning
Inom områden med detaljplan krävs tillstånd för att hålla vissa djur. Om du vill hålla något av följande djur behöver du ansöka om tillstånd hos miljö- och byggförvaltningen:
· Nötkreatur (kor, får, getter eller andra oxdjur)
· Hästar
· Grisar
· Höns (inklusive tuppar, vaktlar, ankor och gäss)
· Pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
Du behöver inte tillstånd för att hålla pälsdjur eller fjäderfän som är sällskapsdjur. För mer information om vad som klassificeras som sällskapsdjur, besök Jordbruksverkets webbplats.
Ansökan om tillstånd
För att ansöka om tillstånd ska du skicka in en redogörelse för djurhållningens utformning och placering. Om du inte äger fastigheten själv, måste du först få fastighetsägarens godkännande. Om djuren ska hållas på daghem, fritidshem eller liknande, ska du också få godkännande från föräldrar och andra berörda parter.
Villkor för djurhållning
För att få tillstånd för djurhållning måste följande villkor uppfyllas:
· Djurhållningen får inte orsaka olägenheter för människors hälsa, exempelvis genom lukt eller ljud.
· Djurhållningen ska ske på ett sätt som är lämpligt ur djurskydds- och djurhälsosynpunkt.
· Tillståndet är personligt och kan återkallas om villkoren inte följs.
Avgifter
Det tas ut en avgift för ansökan om tillstånd för att hålla vissa djur inom detaljplanelagt område. Avgiften baseras på taxan för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Fakturan skickas efter att beslutet har skickats till dig.
Höns och pälsdjur som inte är sällskapsdjur
När du ansöker om tillstånd för att hålla höns eller pälsdjur som inte är sällskapsdjur, ska du beskriva hönshusets eller rastgårdens utformning. Tillståndet gäller i fem år och du måste ansöka om förnyat tillstånd minst en månad innan det nuvarande tillståndet går ut.
Störningar från djur
Både vilda och tama djur kan ibland orsaka störningar. Om du upplever störningar från dina grannars djur, prata i första hand med grannen. Många gånger är djurägaren inte medveten om att deras djur
orsakar besvär. Om problemet kvarstår kan du kontakta kommunens miljö- och byggförvaltning som hanterar ärenden rörande störningar från djur, exempelvis i form av lukt eller ljud.
Näringsverksamhet med djur
Om du planerar att bedriva näringsverksamhet med djur, till exempel ett hunddagis eller en zoobutik, behöver du ansöka om tillstånd enligt djurskyddslagstiftningen. Kontakta länsstyrelsen för mer information om dessa tillstånd.
För ytterligare information och detaljerade riktlinjer, besök Jordbruksverkets webbplats eller kontakta vår miljö- och byggförvaltning.
Miljö- och byggförvaltningen
Djur som far illa, är skadade eller på fel ställe
Länsstyrelsen gör djurskyddskontroller runt om i länet. De arbetar både med förebyggande kontroller av hur djur hos privatpersoner och till exempel lantbruk har det. Om du har frågor om djurskydd, hemlösa katter eller vill anmäla misstanke om att tama djur far illa ska du kontakta Länsstyrelsen i Kalmar, telefonnummer 010-223 80 00.
Om aggressiva djur, djur som springer löst, är bortsprungna eller vid pågående misshandel av djur ska du kontakta Polisen på telefonnummer 114 14 eller 112 om det är akut. Polisen har också ansvar för frågor om djur som har skadats i trafiken.
För ärenden som rör vilda djur i naturen vänder du dig till Vilthjälpen i Oskarshamn.
Här finns mer information om kommunjägare som har problem med vilda djur vid din bostad
Länsstyrelsen djurskydd
Länsstyrelsen tar emot anmälningar om misskötsel av tama djur. Du kan göra en anonym anmälan genom att ringa oss. Du kan inte vara anonym om du mejlar in din anmälan.
Läs merPolisen upphittade djur
Ett bortsprunget djur räknas oftast som hittegods. Om du tar hand om ett bortsprunget djur är du skyldig att kontakta polisen. Tänk dock på att katter kan ströva fritt utan att vara bortsprungna. Katter klassas därför i många fall inte som hittegods.
Läs merSidan granskad 12 september 2024