Mur och plank
När du planerar att en mur eller ett plank kan du behöva söka bygglov. Här får du reda på hur det går till och vilka handlingar du ska skicka med.
Om du vill bygga ett plank eller en mur inom detaljplanerat område behöver du i de flesta fall söka bygglov.
Inom detaljplanerat område
Om du vill bygga en skyddad uteplats behövs inget bygglov för mur eller plank om åtgärden placeras högst 3,6 meter ut från huset, minst 4,5 meter från fastighetsgräns och den är högst 1,8 meter hög. Det är dock möjligt att placera en skyddad uteplats närmare gränsen än 4,5 meter om de grannar som berörs tillåter det.
Utanför detaljplanerat område
Utanför detaljplan krävs inte bygglov för murar eller plank om de uppförs i omedelbar närhet av bostadshuset och inte närmare fastighetsgränsen än 4,5 meter. Plank eller mur får dock uppföras närmare gränsen än 4,5 meter om de grannar som berörs tillåter det.
Det är viktigt att vara medveten om att man själv gör bedömningen att bygglov inte krävs om man väljer att inte söka bygglov för åtgärden. Oavsett om en åtgärd kräver bygglov eller inte ska de krav i plan- och bygglagstiftningen som gäller för åtgärden uppfyllas.
Bygglovsrådgivning
Har du frågor inför din ansökan om bygglov eller anmälan kan du boka tid för rådgivning.
Kontrollera var det finns ledningar i marken
Det kan finnas ledningar i marken. Använd webbplatsen Ledningskollen för att snabbt se var ledningar finns nergrävda så att du undviker att gräva av något, och för att förenkla markarbeten.
Till Ledningskollen (ledningskollen.se)
Checklista – det här behöver vi för att kunna handlägga ditt ärende
Tänk på att lämna in alla handlingar som krävs i ditt ärende från början, vi kan inte handlägga ditt ärende förrän det är komplett.
Om du känner dig osäker kan det vara en bra idé att anlita en sakkunnig, exempelvis en arkitekt. Då blir handlingarna korrekta från början och du får en snabbare och smidigare handläggning.
Alla ärenden är unika, därför kan vi behöva fler handlingar för att kunna ta beslut. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan.
Här ansöker du
När du har skickat in en komplett ansökan börjar vi handlägga ditt ärende. Gå igenom checklistorna noga för att ta reda på vilka dokument du behöver skicka med. Om din ansökan är fullständig från början får du ett snabbare beslut i ditt ärende.
Komplettera ditt ärende
Om något skulle saknas i din ansökan kommer vi att höra av oss och be dig komplettera. Du använder en särskild e-tjänst för kompletteringar; du kan alltså inte göra kompletteringar i ditt pågående ärende i Mina sidor.
Vad händer sen?
Så här går processen till för enklare bygglovsärenden:
Ansökan
När ansökan har kommit in till oss får du en bekräftelse på att vi har tagit emot ditt ärende. Vi börjar med att bedöma om din ansökan är komplett, det vill säga att den innehåller alla handlingar som behövs och att de är fackmässigt utförda. Om något saknas eller behöver förtydligas kontaktar vi dig inom tre veckor.
Beslut
När din ansökan är komplett för att fatta ett bygglovsbeslut prövar vi om eventuell detaljplan eller områdesbestämmelser tillåter att du bygger det du ansökt om. Om din åtgärd ligger utanför detaljplan prövar vi om platsen är lämplig för det du vill bygga. Vi prövar även om byggnaden är lämplig för sitt ändamål, om den har en god form-, färg- och materialverkan och om den är tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Ibland har andra sakägare (till exempel din granne) möjlighet att yttra sig. Då skickar vi ut ett brev till de berörda. I vissa fall kan det vara mer komplicerat. Då kan även andra behöva yttra sig, till exempel Trafikverket.
Ett beslut kan innebära en beviljad, avslagen eller avvisad ansökan. Ofta är det handläggaren som fattar beslut om bygglov men i vissa ärenden krävs det att miljö- och byggnadsnämnden fattar beslutet. När beslutet är fattat delges dina grannar beslutet och det publiceras i post- och inrikes tidningar. Om ingen överklagar inom fyra veckor vinner beslutet laga kraft.
Tänk på att du måste ha ett startbesked innan du får börja bygga!
Startbesked – du får börja bygga
Om du inte redan har fått ett startbesked i bygglovsbeslutet betyder det att vi saknar någon eller några handlingar från dig. Den informationen framgår i bygglovsbeslutet. När du lämnat in eventuella handlingar och ärendet är komplett kommer vi utfärda ett startbesked.
Tänk på att inte påbörja din åtgärd innan du har fått ett startbesked!
Slutbesked
Ett slutbesked är ett beslut som fattas när du har slutfört det som du har fått lov för, och att det uppfyller alla krav som ställts. När du har fått slutbesked avslutas ärendet hos oss.
Kontakt
Bygglov och anmälningspliktiga ärenden
Tel: 010-353 79 07
Telefontid: Måndag-fredag klockan 9.30-11.30. Tisdagar även klockan 13-15.
Boka tid för ett möte om bygglovsrådgivning (e-tjänst, Mina sidor)
Sidan uppdaterad 7 maj 2024